Αφροβραζιλιάνικος χορός
Aφροβραζιλιάνικος Χορός Κάθε Πέμπτη στις 19.00 με τη Στέλλα Σπύρου
Ο χορός αυτός είναι μια έκφραση της σύνδεσης με τα στοιχεία της φύσης και τον εαυτό μας. Ακολουθώντας τον ρυθμό των τυμπάνων και με κινητήριο δύναμη τον παλμό που αυτά δημιουργούν χτίζουμε μια χορογραφία με χαρακτηριστικά στοιχεία την φυσική κίνηση, την γείωση, την ελαστικότητα και την αντοχή, μέσα από την προσωπική έκφραση του κάθε συμμετέχοντα. Το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ρυθμικής συνείδησης του χορευτή, στην απελευθέρωση της κίνησης και των μελών του σώματος.
Η Στέλλα Αριάδνη Σπύρου γεννήθηκε το 1984 στο Πω Γαλλίας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Το 2009 αποφοίτησε απο την Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα και το 2011 έγινε δεκτή στο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Βιουλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, στην πόλη Campinas στη Βραζιλία. Παράλληλα με την έρευνα πάνω σε κατασκευή βιουλικών για προσθέσεις ισχίων, φοίτησε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου. To 2012, στην πόλη Guaratinguetá απέσπασε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira), ενω το 2013 εντάχθηκε στην ομάδα παραδοσιακής Capoeira Angola, “Ngolo Ia Muanda”, υπο την καθοδήγηση του Contra Mestre Marcelo Finco.
Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κεντρα ΕΔΡΑ παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά 5-12 ετών, ενώ το 2015-2016 συνεργάστηκε εθελοντικά με την οργάνωση “Δρόμοι Ζωής” (Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Παιδιών και Οικογενειών) παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά ευπαθών ομάδων και μη, ηλικίας 5-12 ετών. Κατά την παραμονή της στην Βραζιλία παρέδωσε σεμινάρια Capoeira σε ενήλικες και παιδιά στην πόλη Guaratinguetá σε συνεργασία με την ομάδα ”Barracão da Vigário” (2011-2012). Εχει συνεργαστεί με την ομάδα Capoeira Angola ”Hamburg Süd” παραδίδοντας σεμινάρια Capoeira, samba , αφροβραζιλιάνικου και σύγχρονου χορού (2016).
Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια Capoeira με τους Mestres Poncianinho, Cabello, Claudio Angoleiro, Boca Rica, Plínio Ferreira, Ferradura, Marrom, T.Brandão, Ananias Ferreira, Moraes, Acordeon, Cobra Mansa, Pernalonga κ.α, αφρικάνικου χορού με τους Luciane Ramos, Janette Santiago, Irineu Nogueira, Solange Ferreira και το σεμινάριο αφρικάνικου χορού “Δραματουργία των Ορισάς” με τον Augusto Omolú, όπως και σύγχρονου χορού με την Λιντα Καπετανέα, Χριστίνα Γουζέλη, Paul Blackman, Αθανασία Κανελλοπούλου, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου κ.α. Το 2015 παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού “Απόπειρες Χορογραφίας” με την Πατρίσια Απέργη και οργάνωση της Dance Unitiva. Στην Βραζιλία έχει συμμετάσχει στις παράστασεις capoeira και αφροβραζιλιάνικου χορού “Arte Capoeira” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας CDO Campinas στην πόλη Campinas, στην παράσταση “O Cordel” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας “Barracão da Vigário” στην πόλη Guaratinguetá και στην “Anastácia” χορογραφία Στέλλα Σπύρου και Aneta Zwierzyńska. Την ίδια χρονιά, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Unicamp στην Βραζιλία συμμετείχε στην παράσταση χοροθεάτρου “As Troianas” χορογραφία και σκηνοθεσία Grácia Navarro και Marcelo Mazzaratto.
Ως χορεύτρια στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ομάδα “Soyuz” της Όλγας Σπυράκη, χορεύοντας στην παράσταση “Ο,τι απομένει” (2015) και “ Wake” (2016), με την ομάδα “Yelp Dance Co.”, στην παράσταση “ I was born old” (2015) όπως και στην αστική χορογραφία “ Δύο βήματα πιο κάτω”(2016) με την υποστήριξη της Athens Biennial, με την ομάδα “Σκυτάλη” και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης χορού σε σχολεία (2015-2016), με τον Χάρη Κούσιο στο “Lacrimal” στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2016), με την Μαριάννα Βαρβιάνη στο “Vortex” για το Arc For Dance Festival(2015), με την Μυρτώ Δελημιχάλη στο “Egotrip” για Arc For Dance Festival(2015), με την Βικυ Σπάχου στο “Οι Γυναίκες του Κουρμπέ” για το Arc For Dance Festival (2015). Τον Νοέμβριο του 2016 παρουσίασε ένα site-specific σόλο σε δική της σύλληψη και εκτέλεση στο Μουσείο Μπενάκη, σαν παράλληλες δράσεις στα πλαίια της έκθεσης “Out/topias Performance and Public/Outdoors performance”.
Ως χορογραφος έχει παρουσιάσει το work in progress δεκαλεπτη εκδοχή του “óMNIRA” στο Arc For Dance Festival (2015) στα πλαίσια του σεμιναρίου χορογραφίας με την Π.Απέργη. Τον Μάρτιο του 2016 παρουσίασε την 30λεπτη εκδοχή του στο Σύγχρονο Θέατρο. Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε στο Φεστιβαλ Ρεματιάς Χαλανδρίου (2016), στο 1ο Ιόνιο Φεστιβάλ Χορού στη Ζάκυνθο (2016), στο φεστιβάλ “Freedom of Expression” του δικτύου IETM και διεθνές φεστιβαλ σύγχρονου χορού 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους όπου στο πλαίσιο διαγωνισμού χορογραφίας (choreography contest) απέσπασε το βραβείο “SPECIAL MENTION OF THE JURY”. Το έργο έχει γίνει δεκτό από το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού “Cádiz em Danza” όπου πραγματοποιηθεί στην πόλη Cádiz της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2017, ενώ έχει επιλεχτεί και για περιοδεία στα πλαίσια του παραπάνω φεστιβάλ. Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών. Εχει βραβευτεί με τον πρώτο πανελλήνιο βραβείο παιδικής ποίησης (1996). Το 2006 απέκτησε το δίπλωμα κλασσικού μπαλέτου του I.S.T.D (Intermediate) στην Πάτρα. Είναι υπότροφος του 2ου έτους της ανώτατης επαγγελματικής σχολής σύγχρονου χορού και χορογραφίας του Deree (BA Contemporary Dance Practice). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δασκάλα χορού και Capoeira από το 2010. Διδάσκει στο Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και στο Dancevacuum Capoeira για παιδιά, σαμπα και αφροβραζιλιάνικο σύγχρονο για ενήλικες, ενώ παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα πορτογαλικών.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972-074689 e-mail stelaspyrou@hotmail.com