Εργαστήριο Αφρικανικές Μάσκες
Εξερευνώντας την έννοια της ισότητας των φύλων
Ανοιχτό Workshop με τoν Moiz Salman
Κυριακή 07/05 17:00-19:00
Παρασκευή 17/03 & 31/03 18:00-20:00
Στο χώρο του Αnasa Cultural Center, Σφακτηρίας 24 & Πλαταιών, Κεραμεικός
Πληροφορίες info@anasa.org.gr
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η δήλωση συμμετοχής στο παρακάτω google form link.
Δηλώσεις συμμετοχής (https://forms.gle/tehMahbVHtULcuwy9) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι αφρικανικές κοινωνίες έχουν να επιδείξουν πλούσια ιστορία ισότητας των φύλων: τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν εκτιμηθεί και αναγνωριστεί για τους ξεχωριστούς και συμπληρωματικούς ρόλους τους. Αυτή η προσέγγιση προέκυψε από την ανάγκη επιβίωσης και διασφάλισης της ευημερίας των κοινοτήτων, με αποτέλεσμα μια πιο ισορροπημένη κατανομή εξουσίας και ευθύνης.
Ωστόσο, η αποικιοκρατία έφερε μαζί της πατριαρχικές νόρμες και αξίες που διατάραξαν αυτή τη δυναμική, υπονόμευσαν το καθεστώς των γυναικών και συνέβαλαν στην τρέχουσα άνιση δυναμική εξουσίας. Οι κοινωνίες συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάκτησης των παραδοσιακών αξιών και την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου.
Η τέχνη είναι ένα ισχυρό μέσο έκφρασης και αντικατοπτρίζει τις εκάστοτε κοινωνικές αξίες και πεποιθήσεις.
Έτσι, στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε την έννοια της ισότητας των φύλων με εργαλείο τις αφρικανικές μάσκες και τα αφρικανικά σύμβολα, που ήταν πάντοτε πηγή υπερηφάνειας και πολιτιστικής ταυτότητας για τον αφρικανικό λαό.
Αναλογιζόμενοι τις παραδοσιακές αφρικανικές αξίες και τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της προώθησης της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών. Χαρακτηριστικά όπως το χρώμα του δέρματος, η φυλή, το φύλο και η εθνικότητα χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάκριση των ανθρώπων, αλλά αυτές οι διακρίσεις δεν δικαιολογούν την άνιση μεταχείριση ούτε περιορίζουν τις επιλογές και τις εμπειρίες των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άτομα, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, και να εκτιμώνται για τις μοναδικές τους ιδιότητες και ικανότητες, καθώς και για τη συνεισφορά τους.
Σημαντικό είναι επίσης να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές ανισότητες και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας και εκφράζονται με τον ρατσισμό, τον σεξισμό και άλλες μορφές διακρίσεων. Μόνο με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας όπου όλοι ανεξαιρέτως αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Εν κατακλείδι, αυτό το εργαστήρι είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με την ισότητα των φύλων με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Εξερευνώντας αυτό το σημαντικό θέμα με εργαλείο τις αφρικανικές μάσκες και τα αφρικανικά σύμβολα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των αφρικανικών κοινωνιών και τον ρόλο της τέχνης στην προώθηση της ισότητας των φύλων, συμβάλλοντας έτσι στις συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ισότιμου κόσμου για όλους τους ανθρώπους.
Το εργαστήριο μας είναι αυτοτελή και απευθύνεται σε όλα τα φύλα και εθνικότητες και δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός.
Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων των συμμετεχουσών/όντων πάνω σε θέματα που αφορούν τις έμφυλες ταυτότητες, την έμφυλη βία, την κουλτούρα του βιασμού, τη συναίνεση και την προώθηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.
Bιογραφικό: Ο Μοΐζ Σαλμάν γεννήθηκε στο Σουδάν το 1975. Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών στο Χαρτούμ το 1998 με ειδίκευση στη γλυπτική και στη συνέχεια μεταπήδησε στο χώρο της ζωγραφικής. Δουλεύει κατά κύριο λόγο το μάρμαρο, τον πηλό και τον σίδηρο, ενώ στους πίνακες χρησιμοποιεί ακρυλικά και λάδι, με προτίμηση στις φυσικές και ανεπεξέργαστες χρωστικές, όπως καφέ, χέννα, στάχτη και ώχρα. Η θεματολογία του κινείται γύρω από την προβληματική της ύπαρξης μέσα από την ομορφιά. Έχει δεχθεί γόνιμες επιρροές από τους Iwakawa Yukihiro, Jackson Pollock και Francis Bacon, καθώς και από τους φιλόσοφους Soren Kierkegaard, Immanuel Kant, Albert Camus.
Έργα του έχουν εκτεθεί στο Πανεπιστήμιο του Σουδάν στο Χαρτούμ, στη Μιλούζ της Γαλλίας (2007), στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας (2009), στη Βασιλεία της Ελβετίας, καθώς και στα ετήσια αντιρατσιστικά φεστιβάλ της Αθήνας.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ακόλουθες εκθέσεις:
Ομαδικές εκθέσεις:
– Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι-Χρώμα + Σίδερο 7», 2013, κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. –
Έκθεση «Ηπειρώτες εικαστικοί κατά των βασανιστηρίων», 2006, Πολιτισμικός Oργανισμός Δήμου Aθηναίων σε συνεργασία με το Iατρικό Kέντρο Aποκατάστασης Θυμάτων Bασανιστηρίων, Kέντρο Tεχνών Δήμου Aθηναίων (Πάρκο Eλευθερίας)
– Τρισκαιδεκαφοβία-Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες, 2006, Ομάδα Rubber Art σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Κοσμο-Πολιτισμό, Αθήνα
– Ομαδική έκθεση με έργα μεταναστών καλλιτεχνών, 2005, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα – ArtPark, Ρόδος
– Ομαδική έκθεση εικαστικών στο φεστιβάλ των Κοινών, 6-8 /10/17 Σχολή Καλών Τεχνών
-Ομαδική έκθεση “Find Refuge In Art“, 13-23/12/17 η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Art Factory/Τεχνοστάσιο
Ατομικές εκθέσεις:
– Λόγος με χρώμα και σχήμα, 2006, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός
– Τα πάντα στην ζωή είναι ένας πόνος, 2007, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα.Έκθεση ζωγραφικής 05-17/12/2016 Λοκομοτίβα Cooperativa
«ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ» – ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 22-29/03/2017 ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
-Live painting performance “WAR” Onassis Air 2/6/22
Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου
«EQUAL_GEN: Νέοι και νέες για την ισότητα των φύλων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece με συντονιστή φορέα το Κέντρο Διοτίμα, και εταίρους το Anasa Cultural Center και τους @Emantes – International Lgbtqia+ Solidarity.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
#EQUAL_GEN #activecitizensfund_GR #ACF_GR #activecitizens #civilsociety