Ο πολυπολιτισμικός θίασος ANASA υλοποιεί διαπολιτισμικά παιδαγωγικά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο θίασος περιλαμβάνει ομάδες κρουστών, τραγουδιού, χορού, εικαστικών, θεάτρου / αφήγησης.
Όλες οι ομάδες είναι μικτές (Έλληνες & πρόσφυγες / μετανάστες, γυναίκες & άντρες) για την αμοιβαία εκμάθηση και διάδοση της γνώσης, την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ενδυνάμωση, ανάπτυξη ικανοτήτων και ομαλή ένταξη προσφύγων / μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, και την προώθηση της ισότητας των φύλων.
- Διαπολιτισμικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα για την εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας “ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ”
Πρόκειται για πολιτιστικό πρόγραμμα παιδαγωγικού, βιωματικού και διαδραστικού χαρακτήρα με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants, με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κοριτσάκι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της ολομόναχη. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Η «Ειρήνη» έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές.
- Διαπολιτισμικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ”
Πρόκειται για την αρχαία ιστορία της Δίκης των Ζώων, η οποία ταξίδευε από πόλη σε πόλη…
Τα ζώα διαφορών ειδών, μεγεθών και χρωμάτων, διαμαρτύρονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και ζητούν το δίκιο τους από τον Βασιλιά Τζιν. Έτσι εκείνος αποφασίζει να καλέσει και τα ζώα και τους ανθρώπους να εμφανιστούν στο δικαστήριό του για τη Μεγάλη Δίκη. Τα ζώα στη Μεγάλη Δίκη εκπροσωπούνται από τα παιδιά, τα οποία χωρίζονται σε πέντε ομάδες, μία για κάθε ζώο (ελέφαντας, πουλί, καμηλοπάρδαλη, λιοντάρι, μέλισσα). Κάθε ομάδα φτιάχνει τις μάσκες της, μαθαίνει τους ήχους και τις κινήσεις της, και ετοιμάζει τα επιχειρήματά της για τη Μεγάλη Δίκη.
Μετά τα εργαστήρια με τα παιδιά ακολουθεί παράσταση, στην οποία έρχονται και καλούνται να συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των ανθρώπων στη Μεγάλη Δίκη οι γονείς / κηδεμόνες και τα μεγάλα αδέρφια των παιδιών. Έτσι η παράσταση γίνεται διαδραστική και στο τέλος της Μεγάλης Δίκης ο Βασιλιάς Τζιν ανακοινώνει τη σοφή απόφασή του: υπενθυμίζει στον άνθρωπο πως είναι και εκείνος μέρος της φύσης, και ότι σαν πιο έξυπνος και ικανός, ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος, όχι μόνο για το μέλλον της Γης, αλλά και για όλα τα όντα που εξαρτώνται από τη φυσική της ισορροπία για την ύπαρξή τους.