Το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA (www.anasa.org.gr) υλοποιεί το έργο «Πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ: Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα» («Multicultural troupe ANASA: A caravan without borders») από 09/2015 έως 02/2016 (www.anasa.org.gr/caravan).
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» (www.weareallcitizens.gr), το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (www.bodossaki.gr). Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυπολιτισμικού θιάσου που θα συνδιαμορφώσει και θα υλοποιεί πολιτιστικό πρόγραμμα παιδαγωγικού, βιωματικού και διαδραστικού χαρακτήρα σε σχολεία πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές, με σκοπούς την εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο & μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών & ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο θίασος θα περιλαμβάνει ομάδες κρουστών, τραγουδιού, χορού, εικαστικών, θεάτρου / αφήγησης. Θα υλοποιεί τριήμερο πρόγραμμα με εργαστήρια και παράσταση στο τέλος. Όλες οι ομάδες θα είναι μικτές (Έλληνες & πρόσφυγες / μετανάστες, γυναίκες & άντρες) για την αμοιβαία εκμάθηση και διάδοση της γνώσης, την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ενδυνάμωση, ανάπτυξη ικανοτήτων και ομαλή ένταξη προσφύγων / μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, και την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο «Πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ: Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα» για υλοποίηση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko/eirini.html).
Η διάρκεια του έργου είναι έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, και θα υλοποιηθεί στις εξής περιοχές: Αττική, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος και Έβρος.
Δεν υπάρχει κόστος σε καμία φάση για τα σχολεία, τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς.
Συντονιστής του έργου είναι ο Μιχάλης Αφολάνιο, συνδιαχειριστής του Πολιτιστικού Κέντρου ANASA (e-mail: info@anasa.org.gr, τηλέφωνο: 6932382313).
Φωτογραφίες από την έρευνα, τη μελέτη και τις πρόβες:
photos by Anna Motou © 2015